Winne

Winne Try Out

In de nazomer van 2005 wordt het internet opgeschrikt door Top 3 MC, een track van de op dat moment nog volslagen onbekende rapper Winne. Uit de door de wol geverfde flow, de even spitsvondige als doeltreffende punchlines en de professionele productie van het nummer wordt al snel duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een groentje dat nietsvermoedend om de hoek komt kijken. Maar wie is dan toch deze gelouterde emcee, die rapper die klinkt alsof hij dit al jaren doet terwijl nog nooit iemand van hem gehoord heeft? Terwijl het mysterie zich langzaam begint te ontrafelen, blijft Winne resoluut vasthouden aan het hoge niveau dat hij zichzelf middels Top 3 MC heeft opgelegd. Pomp Die Shit, de volgende track die de wereld in wordt geslingerd, is een onvervalst anthem dat het collectieve Rotterdamse hiphophart van trots vervult. Een gastcouplet hier, een mixtape-bijdrage daar, de kwaliteit blijft er vanaf druipen en Winne rapt zich binnen een jaar richting de top 3-positie waarop hij in zijn eerste wapenfeit al zo overtuigend aanspraak maakte.

Ondertussen zijn we te weten gekomen dat Winne, in Paramaribo geboren als Winston Bergwijn en op anderhalfjarige leeftijd verhuisd naar het Wilde Westen van Rotterdam, inderdaad niet zomaar uit het niets is komen aanwaaien. Als Engelstalige rapper verdient hij sinds de jaren 90 onder de naam Static zijn sporen in het hiphopcircuit van de havenstad, onder begeleiding van jeugdvriend Alee Rock en zijn legendarische crew DCO. Nederlandstalige hiphop laat hem lange tijd koud, maar nadat hij op een track van bevriende rappers uit de buurt voor de grap een Nederlandse verse doet, gaat het opeens snel. Samen met producer Kapitein Mo neemt hij Top 3 MC op, en na het overweldigende succes van dat nummer werken beide gestaag verder aan een compleet album. Die plaat komt er echter niet: in de loop van 2007 wordt vanwege een zakelijk meningsverschil voortijdig een punt achter het project gezet, waarna Winne weer vanaf nul kan beginnen.

Later dat jaar verschijnt wel de Onoverwinnelijk EP, een verzameling van de nummers die Winne tot dan toe heeft gemaakt. Strakke punchlines, scherpe metaforen en recht door zee-beats voeren de boventoon, maar op Begrijp Me Niet Verkeerd, de nieuwste track op de plaat, laat hij al horen dat hij klaar is om een iets andere weg in te slaan: minder borstklopperij, meer emotie. Minder Winne, meer Winston Bergwijn. Na de release van de EP begint hij met een schone lei te werken aan zijn debuutalbum Winne Zonder Strijd, dat uiteindelijk in maart 2009 het langverwachte levenslicht ziet. Naast de gebruikelijke taalkundige hoogstandjes biedt de plaat, middels persoonlijk getinte nummers als Lotgenoot, Binnenvetter en Alles Wat Ik Wil, ook een kijkje achter de schermen van Winston Bergwijns leven. Bijna vier jaar nadat die mysterieuze track op het internet lekte,


Informatie

 • Datum:
  vrijdag 31 augustus
 • Aanvang:
  21:30
 • Deur open:
  21:00
 • Deur dicht:
  00:00

Tickets

 • € 10
  Leden
 • € 12
  Regulier

Bestellen